Rady pro začínající podnikatele v gastro kontejneru

08.11.2022

Výběr umístění

Jsi ve fázi, kdy máš místo, které je ideální pro tvůj provoz. Líbí se ti umístění, přístupnost i okolí. Jako první zkontroluj přístup sítí - elektro, voda a odpad. Nemusí být samostatná přípojka, lze řešit i připojením na okolní stavby (sítě) například připojením ke stávající stavbě v obslužné vzdálenosti. Vodu i odpad v některých případech lze řešit různě - nádrže, odchyt atd, bez přípojky el. se neobjedeme.

Pokud některá z potřebných přípojek chybí úplně a nemůžeš využít okolí, budeš muset projít procesem nových přípojných míst. Budeš potřebovat projektovou dokumentaci a počítej s tím, že nelze vyřešit za měsíc. Dle podmínek může trvat i delší čas.

Design a koncept

Kam si raději zajdeš pro kávu, dort nebo škopek vychlazeného piva? Vždy si vybereš místo, kde ti vyhovuje kvalita a prostředí a tak to prostě je. Samozřejmě, úspěch tvé vize ti nezaručíme, ale můžeme ti pomoci k úspěchu tím, že ti připravíme prostor, který osloví. A to umíme.

Koncept je tvůj díl práce. Co a jak budeš chtít dělat souvisí s dispozičním řešením. Moc rádi si s tebou o všem popovídáme, případně předáme naše zkušenosti.

Naše rada je jednoduchá - udělej to pořádně!

Legalizace gastro kontejneru všeobecně

Občas se setkáme s tím, že máte sen. Mít kavárnu, dělat výběrové espresso a latté art na cappuccinu. Tak toto je třešnička na dortu. Než začneš, budeš muset nejprve vyřešit, abys vůbec mohl provozovnu dělat. Není to nic neřešitelného, nedostupného ale nějaký čas a energii, případně finance to zabere.

Ve stručnosti shrnuto:

  • Stavební úřad - nejdéle trvá legalizace objektu - stavební úřad viz článek, 3-4 měsíce
  • Krajská hygienická stanice - zpracování projektu, povolení, vyjádření budeš potřebovat i pro účel povolení od stavebního úřadu - 1 měsíc
  • Živnostenský úřad - živnostenské oprávnění, nahlášení provozovny

Toto bys musel řešit, i když by ses rozhodl pro kamennou prodejnu. Samozřejmě to není univerzální návod. Záleží na vybraném místě, přístupu tvém i úřadů, rozhodnosti a finančních možnostech.

Financování

Každý z nás má svůj finanční budget, který je limitovaný. Fungujeme tak, že hledáme ideální poměr ceny a výkonu. Musíš počítat s tím, že všechno něco stojí - gastro kontejner, vybavení, dovoz a usazení, práce projektantů, designerů i správní poplatky. Jasně, jsou věci, které můžeš vyřešit svépomocí nebo to celé nechat na nás. Bez něčeho se obejít a bez něčeho ne. Je to proces.

Ať jsi v obraze, můžeš mrknout na naše typové řešení.